Het bewegingsapparaat
Het bewegingsstelsel is opgebouwd uit botten en deze vormen samen het skelet...
...Deze botten zijn verbonden via gewrichten en spieren. Via de pezen zijn de spieren met de botten verbonden. Spieren maken het mogelijk om het skelet in beweging te brengen.
Gewrichten zijn verbindingen tussen botten. Ze zorgen voor de soepele bewegelijkheid van het skelet en maken specifieke beweging mogelijk. Gewrichten of scharnieren vind je overal in het lichaam. Denk maar aan de knie, de elleboog, de vingers, de pols, de enkels,…
Aan de uiteinde van de meeste botten zit er kraakbeen, dat werkt als schokdemper en helpt voor een vloeiende beweging. Ook het synoviaal vocht
in de gewrichtsholte speelt een belangrijke rol als glijmiddel. Deze vloeistof wordt gemaakt in het synovium, het binnenste vlies van het gewrichtskapsel. Naast de productie van de synoviale vloeistof zorgt het gewrichtskapsel ook dat de gewrichten bijeengehouden worden. De ligamenten of gewrichtsbanden verstevigen die verbinding, maar zijn niet in elk gewricht aanwezig. Ze bestaan uit bindweefsel die heel veel kracht kan opvangen. Het gewrichtskapsel en ligamenten zorgen samen met de spieren voor stabiliteit van de gewrichten.
Zoals je merkt, is het bewegingsstelsel een heel complex netwerk waarin er al wat mis kan gaan…
...Pijn aan spieren, pezen, beenderen, ligamenten en gewrichten noemt men musculoskelatale pijn. De klachten kunnen acuut of chronisch zijn, lokaal of verspreid.
Pijn aan het bewegingsstelsel is wereldwijd de meest voorkomende klacht van pijn.
De pijn kan ontstaan door overbelasting, een ongeval, breuken, valpartijen, verstuikingen of een verkeerde houding. Maar ziektes zoals artrose en reumatoïde artritis kunnen ook pijn veroorzaken. Meestal gaat de pijn ook gepaard met warmte, krampen, stijfheid, zwelling, roodheid en/of functieverlies.