Tips

Tips

  1. Eet gezonde en gevarieerde voeding. Concreet betekent dat: zet voldoende fruit, groenten, olijfolie en vis op het menu. Beperk de inname van zout en vlees. Laat je inspireren door de voedingsdriehoek.
  2. Probeer je gewicht onder controle te houden. Extra kilo’s belasten immers het bewegingsapparaat.
  3. Geef de nodige aandacht aan houdingen (ergonomie) tijdens het werk of in de auto. De meeste rugklachten bijvoorbeeld komen voort uit een verkeerd zitten. Een goede houding is essentieel: probeer niet te lang dezelfde houding aan te houden en let erop dat je goed recht zit. Maak eventueel gebruik van verstelbare bureaustoelen, een groot scherm, een toetsenbord op hoogte, … Maar ook repetitieve handelingen zonder regelmatige pauze zijn een risicofactor zoals inpakken aan lopende band, schilderen, lange shiften, zwaar fysiek werk…
  4. Warmte of koude kunnen helpen om de pijn onder controle te houden. De regel is meestal: acute pijn met zwelling behandel je met koude en chronische pijn of stijfheid met warmte.
  5. Verwen je lichaam elke dag op een fysieke inspanning. Meer lichaamsbeweging kan zeker zinvol zijn bij pijn aan het bewegingsstelsel. Beweging zorgt voor een steviger skelet, verbetert ook de spierkracht en vermindert de stijfheid. Door goed te bewegen kan je de evolutie tegengaan. Maar forceer niets en luister goed naar je lichaam. Zoek een goede balans hierin. Goede manieren om dagelijks te bewegen zijn wandelen, fietsen of zwemmen.
  6. Neem een supplement ter ondersteuning van soepele gewrichten, kraakbeen en spieren.